Psykoterapi og positiv psykologi


Hvorfor er det så svært at tænke positivit og bevare de gode tanker? Psykoterapi kan vise vejen til et lysere sind.

Læs
Tænk mere positiv

Jeg synes at livet er for kort til, at man tillader overdrevet negativitet og destruktive emotioner at tage besiddelse af ens sind. Ved at lære at blive bevidst om den måde, man anskuer verdenen på, kan man lære at påvirke ens sind og tilskynde en mere positiv indstilling til livet. Psykoterapi kan være det redskab, der gør en sådan adfærdsændring muligt.

Dog er der lige en bemærkning at tilføje. Det er korrekt at overdrevet negativitet er skadeligt, men det betyder ikke, at man nu skal blive en lalleglad jubelidiot. Negativitet og positivitet er på en måde naturkræfter, som er betinget af hinanden og afhængige af hinanden. Det er balancen, som det kommer an på og evnen til at give slip på upassende emotioner.

Vi er 'bad weather' væsner

De fleste af os ved, at vi skal prøve at tænke positivt fordi det generelt set vil give os en bedre livskvalitet. Men de færreste formår at gennemføre det. Det er som om, at det er nemmere at holde fast i det negative end i det positive. Det virker lettere at have en negativ indre stemme end en positiv. Men hvorfor er det sådan? Årsagen skyldes den menneskelige evolution. Det er dejligt med positive overraskelser, men for at overleve i et krævende miljø er det absolut vigtigt, at man husker de talrige farer, så man undgår disse. Sagt med andre ord solskin er godt, men det er vigtigt, at vi er forberedt på sne og slud.

Nye tider kræver nye måder at tænke på

Heldigvis lever vi ikke længere i svundne tiders farlige omgivelser. Uheldigvis er vores adfærd frosset fast i denne tid. Vores hjerne har ikke helt forstået, at vi faktisk lever i sikkerhed nu. Negative tanker strømmer fortsat igennem vores bevidsthed. Men der er håb forude. I den vestlige verden er vi blevet mere bevidste omkring, hvor meget psykisk velvære vi kan opnå ved at ændre vores tankemønstre. Positiv psykologi, mindfulness og den kognitive psykoterapi har bidraget meget til at ændre vores syn på den måde vi tænker og agerer på.

Hvis bare det var så enkelt?

I psykoterapien taler man om, hvor vigtigt det er at tænke positivt og at det i bund og grund ikke er så vanskeligt. Ja, det er fuldstændigt korrekt; i bund og grund er det ikke så vanskeligt. Men hvorfor er det så, så svært?
At ændre ens måder at tænke på at skifte fra negativ til positiv tænkning er ikke nemt. Det er jeg vidne til, hver eneste dag. Her tænker jeg ikke på mine klienter, men på mig selv. Jeg oplever ligesom så mange andre mennesker, der har fokus på at ændre ens tankemønstre, hvor svært det er at fokusere på solskinnet fremfor skyerne i ens sind.
Heldigvis er der håb forude. Der findes en metode, som har vist sig at være yderst effektivt.

Hvad kan psykoterapien gøre for dig?

Det som jeg kan tilbyde dig er at vise dig en metode, som med tiden vil fjerne dine negative tanker/følelser og erstattet dem noget mere hensigtsmæssigt. I stedet for, at du skal lære at undertrykke dine negative emotioner og tanker, skal du lære at argumentere imod dem. På denne måde vil du lære at tage kontrollen over dine tanker. Du vil ikke længere føle, at du er magtesløs og fanget i en ond cirkel af negative eller nedsættende tanker. Du vil kunne bryde ud af dine negative tankemønstre og skabe et lysere sind.

Højby Psykoterapi - Hollufgårdsvej 10 a (Højby SundhedsCenter), 5260 Odense, 31 10 58 04, mh@hoejby-psykoterapi.dk